زیبایی لب - پر حجم کردن لب ها

در طی قرون و اعصار مردان و به خصوص زنان خواهان لب های برجسته و پر بوده اند . لب ها نمودار مشخصی از زیبائی قسمت تحتانی صورت می باشند و لب پر و با طراوت و طبیعی و شکیل سمبل جوانی و جذابیت ظاهری و جنسی می باشد .

با گذشت زمان و بالا رفتن سن لب ها به تدریج کوچکتر شده و حجم آنها تقلیل می یابد و با ضعیف تر شدن عناصر داخلی صورت مانند عضلات و لیگامانها وشل شدن پوست صورت لب ها نیز مانند سایر عناصر صورت در اثر جاذبه به طرف پائین کشیده شده و خطوط متعدد در اثر فرورفتگی پوست در اطراف دهان به وجود آمده و از طول و عرض لب ها کاسته می گردد و گوشه های لب نیز به طرف پائین متمایل گشته و از طراوت و برجستگی و شادابی لب ها در سنین بالا اثری نخواهد ماند . باید دانست علاوه بر عامل سن و سال کشیدن سیگار و اشعه آفتاب هم تاثیر نامطلوبی بر لب ها دارند.


اگر به آناتومی و شکل ظاهری لب ها توجه کنید ملاحظه خواهید کرد که قوام و حالت و نسجی کاملا ً متفاوت از سایر نسوج بدن دارند و رنگ منحصر به فرد و کلیتی بی نظیر که می توان آنرا شاهکار خلقت از نظر زیبائی محسوب کرد بنا براین تشریح آناتومی لب ها بسیارمشکل می باشد ولی به هر جهت می توان گفت طول لب ها در حالت کاملا ً ایستا و بی تحرک باید برابر فاصله دو عنبیه از قسمت داخلی باشد ، پهنا و پری لب تحتانی تقریبا  ً باید پنجاه درصد بیشتر از لب فوقانی باشد امتداد  لب باید موازی با خطی باشد که دو مردمک را به هم متصل می سازد . فاصله قاعده بینی تا لب بالائی باید 1.5 تا 2 سانتی متر بوده و فاصله لب تحتانی از چانه بین 3.5 تا 4 سانتی متر باید باشد .

لب جوان و زیبا در حالت استراحت طوری قرار داد که حدود 2 تا 3 میلی متر از دندانهای پیش فک بالا دیده می شود در صورتیکه در سنین پیری لب مانند پرده ای دندانهای بالا را پوشانده و به جای آن ممکن است دندانهای فک پائین دیده شوند که به هیچ وجه از نظر زیبائی جالب نیست .

بدین ترتیب با مطالبی که عنوان شد می توان نتیجه گرفت که لب ها بخش مهم و برجسته ای از زیبائی قسمت تحتای صورت می باشند و از دیر باز بشر در جستجوی راهی برای بهتر کردن حالت لب ها بوده است .
در بالا تغییراتی که در اثر بالا رفتن سن در لب ها ایجاد می شود توضیح داده شد اما بعضا ً جوان ها نیز از فرم لب های خود راضی نیستند و به طور مثال در برخی ا:.فراد به صورت مادر زادی لب ها نازک بوده و برجستگی و شکل خوبی ندارند بنا براین بر خلاف آنچه تصور می شود تعداد بیماران مراجعه کننده به مطب های جراحان پلاستیک و زیبائی برای تغییر شکل لب ها کم نیستند.
به طور کلی برای حجم دادن به لب ها از تزریق مواد شیمیائی و یا پروتز و یا چربی خود شخص استفاده می شود.
پروتز ها که از مواد شیمیایی خاص ساخته شده اند توسط بعضی از جراحان استفاده می شوند ولی به نظر نگارنده این پروتزها در دراز مدت مشکلاتی برای بیمار به وجود آورده  و بنا براین از آنها استفاده نمی کند.
مواد شیمیایی که برای حجم دادن به لب ها استفاده می شوند به دو دسته قابل جذب و غیر قابل جذب تقسیم می شوند . استفاده از مواد غیر قابل جذب و دائمی که بسیار هم ارزان هستند به هیچ عنوان توصیه نمی گردد چون اگر عوارض ایجاد کنند درمان آن بسیار مشکل بوده و گاها ً غیر ممکن است . مواد قابل جذب و موقتی بسیار گران قیمت بوده و حداکثر تا یکسال دوام دارند .
ماده دیگری که جهت تزریق به لب استفاده می شود چربی بدن خود بیمار است معمولا ً حدود 20 تا 30 درصد چربی تزریق شده به هر نقطه بدن جذب می شود که ممکن است این میزان جذب که  در همان دو تا سه هفته اول بعد از تزریق است افزایش یافته و تا جذب کامل هم برسد ، ولی نکته مثبت در اینجا این است که می توان تزریق را تکرار نمود و هیچ دلیلی هم نیست که اگر یک بار چربی جذب شد در دفعات بعد هم این اتفاق بیافتد و اگر تکنیک تزریق از روی اصول تایید شده و مورد قبول مراجع علمی باشد چربی جذب نشده تقریبا ً به طور دائم می ماند امروزه به طور کلی تزریق چربی شایع ترین و مورد قبول ترین راه برای حجم دادن به لب ها می باشد .
اما مشکل بعضی از لب ها  فقط در حجم کم آن نبوده بلکه کمبود مخاط لب در دور دهان به علت کمبود مادرزادی و یا به داخل رفتن مخاط در سنین بالا ممکن است دلایل دیگر عدم زیبائی لب ها باشد که برای درمان آن یک نوع جراحی روی لب ها که عملا ً جراحی بزرگی نیست ولی بسیار ظریف که باید با دقت زیاد همراه باشد به نام لیفت لب مرسوم است که در یک نوع از این لیفت قسمتهائی از پوست اطراف زاویه دهان و یا زیر بینی برداشته شده و لب به طرف بالا کشیده می شود.
نگارنده این نوع عمل روی پوست اطراف لب ها را به خاطر اسکار ( جای عمل ) آن نمی پسندند . لب های مناسب لب هایی هستند با پری و حجم کافی رنگ قرمز طبیعی برگشتگی به طرف بالا در لب فوقانی و به طرف پائین در لب تحتانی با خطوط و انحناهای زیبا ولی مناسب و طبیعی . بنا براین وجود خطوط اضافی و اسکار و کشیدگی آنها در جهات مختلف و یک لب برجسته و کشیده شده اما مصنوعی و بی طراوت برای این عمل توصیه نمی شود.
روش دیگر برای برگرداندن لب ها به طرف خارج استفاده از برش های داخلی دهانی است که اگر این عمل به طور دقیق و صحیح و با دقت کافی انجام شود .نه تنها اسکار باقی نمی گذارد بلکه با بیرون راندن مخاط به بالا در لب فوقانی و پائین در لب تحتانی میزان مخاط رویت شده بیشتر شده و با تزریق چربی همزمان به حجم لب ها نیز اضافه می گردد.
نگارنده معمولا ً بیماران خود را به همین روش اخیر یعنی عمل جراحی از داخل دهان و تزریق همزمان چربی و یا در صورتی که لب فقط نیاز به حجم داشته باشد با تزریق چربی به تنهائی انجام می دهد.

نویسنده : دکتر محسن ایزدی 
فوق تخصصی جراحی ترمیمی و پلاستیک و زیبائی